Powerpod review van Linda ter Beek

Al heel wat herstel uren heb ik besteed aan het afstruinen van het internet naar vermogensmeters. Reviews lezen, youtube filmpjes kijken en vooral heel veel plaatjes kijken. Maar tot nog toe is het er nooit van gekomen om er één aan te schaffen, vooral denk ik vanwege de grote hoeveelheid keus op dit gebied. Meting in het achterwiel, meting in de pedalen, meting in de linker crank, meting in de rechter crank of zelfs in beiden.. om gek van te worden zoveel keuze! En dan is er ook nog een apparaat dat meet op basis van luchtweerstand. En die laatste, die mocht ik van Rosiir eens testen.Setup:

Ik ben van beroep fietsenmaakster en in de fietsenbranche is electronica niet meer weg te denken. Persoonlijk ben ik nog wel van de goeie oude betrouwbare mechaniek, mijn racefiets heeft daarom pas begin vorig jaar een 11speed groep gekregen want die ouderwetse 10 speed Dura Ace shifters doen het altijd.

Gelukkig pak ik mijn training wel ‘anno nu’ aan en train onder begeleiding van een trainer met een hartslag meter (Polar v800). Steevast analyseer ik na elk traningsritje mijn trainingsgegevens via de PolarFlow app en nu dus ook mijn wattage.. Althans, dat dacht ik. Het koppelen van de Powerpod aan de V800 was zo gebeurd, maar na het kalibratie ritje kreeg ik geen gegevens door. Ondanks alle internet fora waarop stond dat het wel moest kunnen, kreeg ik het niet voor elkaar. Mijn conclusie: op dit gebied blijk ik toch meer fietsenmaakster dan ICT’er.

Maar er zijn alternatieven die ik beiden gebruikt heb. Als eerste heb ik de Wahoo Fitness app gedownload op mijn telefoon, gekoppeld via bluetooth en rijden maar! Heel eenvoudig en na de training kon ik analyseren wat snelheid, cadans en wattage waren. Helaas dus niet in mijn PolarFlow software in te laden maar ik kon een analyse maken. Het andere alternatief was de Powerpod koppelen aan de PC via de USB en de Isaac software gebruiken. De analyse daarvan is vele malen nauwkeuriger omdat je heel precies een piek in je vermogen kunt zien.

Nadeel van beide alternatieven is dat je niet gaande weg je trainingen kunt zien hoeveel vermogen je trapt. Maargoed, met het juiste gekoppelde apparaat (of met de juiste kennis van je eigen apparaat, haha) kan dat wel.


 

Mountainbiken:

Ik had de Powerpod geïnstalleerd op mijn mountainbike. Ik had namelijk een weekendje Sauerland op het programma staan en daar kun je perfect op de MTB rijden. Na de installatie vroeg ik me wel af hoe het meten van de wind zou werken in mountainbike wedstrijden of marathons. Het apparaatje hangt namelijk recht onder mijn stuur en daar zit in een wedstrijd precies het stuurbord. Wellicht zijn er nog andere bevestigingsmogelijkheden en eigenlijk niet iets voor mij om me druk om te maken, ik had toch alleen training op de planning staan.

De installatie en kalibratie had ik thuis al gedaan, dus bij vertrek in Winterberg hoefde ik alleen maar de Powerpod en de cadansmeter te activeren. Met 1 druk op de knop en een draai aan het wiel activeert de Powerpod. Via bluetooth connectie met de Wahoo Fitness app gekoppeld en fietsen maar, echt een fluitje van een cent!

 

Meten is weten

Waar het allemaal om draait: wat meet de Powerpod? Ik heb geen vergelijkingsmateriaal en kan dus niet zeggen of de Powerpod meer of minder nauwkeuring is dan een ander systeem. Wel heb ik in mijn ritten in de bergen kunnen ontdekken dat de getrapte vermogens heel ‘logisch’ zouden zijn. De formule tussen wind, cadans, stijgingspercentage en snelheid lijkt dus te werken. Daar komt bij dat als je altijd traint met hetzelfde apparaat het ook niet heel veel uit maakt of de ene afwijkt op de ander: het gaat om de progressie of consistentie met het apparaat waarmee je traint.

Bergop trapte ik vermogens die ik ook tijdens conditietesten wegtrapte, ook toen het dusdanig steil was en ik al hijgend boven kwam bleken de vermogens ‘logisch’. En dat is volgens mij precies waar het om gaat, althans wat ik in een vermogensmeter zoek: een trainingsmaatje die je nog beter helpt te analyseren. Wattages in combinatie met je hartslag maken, zeker als je blokken training doet, trainen nog specifieker.


Voor de gek gehouden:

Natuurlijk moet je tijdens een test ook even kijken of je het apparaat voor de gek kan houden. En dat is me gelukt.. Omdat de Powerpod meet volgens een heel aantal factoren maar niet direct op je pedalen, berekend hij constant je wattage. Bij de installatie geef je ook aan wat je gewicht is, inclusief je fietsuitrusting. Gewicht is dus een variabele die meegaat in de berekening en dat is precies waar ik de Powerpod voor de gek gehouden heb. Nee ik heb niet gelogen over mijn gewicht, maar ik heb wel een stuk bergop gereden met 100kg extra aan mijn zadelpen. Mijn trainingsmaatje had het zwaar en ik was zo vriendelijk om heel even.. Nagoed, dat wist de Powerpod dus niet en daar had ik hem voor de gek, want dat was niet terug te zien in de analyse… Gelukkig ben ik niet van plan om elke keer voor ANWB sleepwagen te spelen..Meerdere fietsen

Een ander groot voordeel van de Powerpod is de uitwisselbaarheid met andere fietsen ten opzicht van andere vermogensmeters waar je cranks of wielen moet wisselen. Het powerpod kastje had ik makkelijk over kunnen hangen naar mijn racefiets en met wat kleine setup instellingen dan ook daar mee kunnen rijden. Ik zou dan wel een 2e setje cadans/snelheid kopen en standaard één aan de racefiets en één aan de mountainbike monteren waardoor het wisselen nog sneller gaat.Conclusie:

De Powerpod was de eerste vermogensmeter die ik gebruikte en toegegeven: ik was kritisch nieuwsgierig. Ik dacht dat vermogensmeting altijd daar moest plaatsvinden waar de kracht in de fiets kwam maar de Powerpod heeft me van het tegenovergestelde overtuigd! De eenvoudige montage en de combinatie met de apps maakten nauwkeurig trainen mogelijk. Het lukte mij helaas niet om te koppelen met mijn Polar maar volgens de internet fora moet het gewoon werken. En als dat kan is de Powerpod een prima trainingsmaatje. En als je dan als echte Nederlander ook nog eens kijkt naar de prijs, is het een koopje en zeer zeker het geld waard.